Visie

Onze toekomstvisie in praktijk brengen

Onze school heeft als streefdoel het positieve uit onze kinderen naar boven te brengen. We willen hun talenten te (h)erkennen en te gebruiken om optimale leerresultaten te behalen. Zo is ook sport van zeer groot belang. Om de sportieve talenten van de kinderen te kunnen aanspreken hebben we heel wat noden.

Als we even dromen, komen we op onderstaand verlanglijstje. We beseffen dat dit (verre) toekomstmuziek is maar zetten met dit project een eerste stap.

1) Een multifunctioneel sportveld (gerealiseerd tussen 2014-2017)

Een sportveld dat kan omgebouwd worden tot het perfecte speelveld voor vele verschillende sporten: mini-voetbal, basketbal, volleybal, handbal, hockey, tennis.

Focus ligt op het aanleren van teamspirit, samenwerking en het leren kennen van verschillende sporttakken.

2) Onze kinderen leren houden van de fiets (start maart 2018-....)


Nieuw concept verkeerspark in Heverlee
Op het schooldomein van Woudlucht in Heverlee komt er tegen 2020 een multifunctioneel verkeers- en fietspark. In dit park zullen zowel de fietsvaardigheden als de verkeerskennis van de kinderen en jeugd getest worden. Deze combinatie zorgt voor een primeur in België: voor het eerst heb je theorie en praktijk samen op 1 plek.

Wat is uniek aan het park?
Het park zal bestaan uit verschillende eilanden waar evenwicht en stuurvaardigheid geoefend worden, en rond die eilandjes liggen straten om vertrouwd te geraken met verschillende verkeerssituaties. Ook voorrangregels zullen geoefend worden aan de hand van een magisch vierkant met verplaatsbare verkeersborden. De verkeersles wordt gegeven in een gebouw op het verkeerspark dat voorziet in twee leslokalen.

Het fietsexamen ( brons en zilver) kan perfect op de eilanden beoefend worden en ook het voetgangersexamen kan via de zebrapaden mee geïmplementeerd worden. Een zeer uniek allesomvattend complex!

Het concept is uitgewerkt met de Vlaamse Stichting voor Verkeersveiligheid. Naast het flexibel inzetten van de verschillende verkeerselementen, hebben ze ook aandacht gehad voor duurzaamheid: het park krijgt een rubberen bodem en voldoende groen.

Voor wie is dit?
Niet enkel de schoolgaande kinderen van Woudlucht zullen gebruiken maken van de faciliteiten van het verkeerspark. Ook andere scholen, verenigingen, sportclubs, jeugdbewegingen zijn welkom om de fietsvaardigheden en de verkeerskennis van hun kinderen/leden te verbeteren.

Waarom is er nood aan dit type park?
Jaarlijks vallen er nog steeds teveel slachtoffers in het verkeer, veel onder hen fietsers. Het is dus belangrijk om onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op fietsen in het verkeer. Dit doe je door hen de nodige kennis aan te leren over de huidige verkeersregels én door hen te laten oefenen in verscheidene (veilige) situaties. Op deze manier bouwt het kind zelfvertrouwen en ervaring op en zal hij zich makkelijker weten aan te passen aan situaties in het echte verkeer.

Waarom in Heverlee?
In Woudlucht, een school voor buitengewoon onderwijs, worden er al voor het tiende jaar op rij initiatieven ondernemen om de kinderen meer en leuker te laten spelen, sporten en ontdekken. Zo zijn de speelplaatsen oa. voorzien van duurzame speelbanken en is er een multifunctioneel duurzaam sportveld aangelegd waarop de kinderen voetballen, basketballen, netballen en zoveel meer.

Initiatiefneemster van en drijvende kracht achter het goede doel Woudlucht is Kristel Vandenbempt, leerkracht kiné op Woudlucht. Samen met wielrenner Jasper Stuyven, die peter is van het goede doel, heeft ze nog een droom: het realiseren van een uniek verkeerspark. En de domeinen van Woudlucht lenen zich hier perfect toe.

Crowdfunding is nodig
Het kostenplaatje van dit bijzondere project ligt uiteraard zeer hoog: 678.000 euro is er nodig om dit verkeerspark te realiseren. Aangezien het park toegankelijk zal zijn voor iedereen uit de regio en ver daarbuiten, wordt er een beroep gedaan op crowdfunding. Heb je interesse, dan kan je een bedrag naar keuze storten. Afhankelijk van het gestorte bedrag, krijg je een beloning. Een overzicht van de beloningen vind je binnenkort op de crowdfunding website. Bij voorbaat al een dikke merci!

Uiteraard organiseert het goede doel ook dit jaar heel wat initiatieven waarvan de opbrengst gaat naar dit verkeerspark.

3) Een Finse piste


4) Een kleine atletiekpiste met verspringbak


5) Een klimmuur en tumblingmateriaal in onze nieuwe sportzaal


6) Speelplaatsverfraaiing

Ludo-modules, een klimrek, tafels en banken, een glijbaan, …

7) Een fitnessruimte

Hier moeten kinderen met verschillende problemen terecht kunnen. Overgewicht, afwijkend looppatroon...

Realisaties

Een multifunctioneel sportterrein


Historiek

Wil je graag wat meer info over de historiek van ons project? Klik dan hier voor een overzichtelijke presentatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten